Unutulmayan Gelin Hamamı Geleneği
Hamam sefası en eski ve köklü Türk geleneklerinin başında gelir. Osmanlı’dan bu yana değerini kaybetmeyen ve geleneksel özelliklerinin yanı sıra düğün stresini atmaya da yardımcı olan gelin hamamı ise günümüzde hala oldukça popüler.
Eski Türk filmlerine de defalarca konu olmuş gelin hamamı deyince akla ilk gelen Adile Naşit’in şen kahkahaları, tefler, sarmalar, derken kavgalar, tatlı barışmalardır hep. Gerdan kırmalar, karşılıklı göbek atmalar da gelin hamamının olmazsa olmazı sayılır geleneklerimizde…
Kayınvalide gelin kaynaşması
Görücü usulü evliliklerin yaygın olduğu geçmiş dönemde aslen kayınvalide ve varsa görümcenin gelin adayını yakından incelemesi için yapılırmış gelin hamamı sefaları.
Evlerden yemeklerin taşındığı, dolmaların böreklerin göbek taşını süslediği bu âdetin amacı kayınvalide ve gelin için başka olmuştur. Çünkü gelinlerin amacı arkadaşları ve aile büyükleri ile düğün öncesinde biraz sefa yapıp eğlenmek, kayınvalidelerin ise gelini hamama götürerek huyunu suyunu, hatta vücudunu incelemek ve kusuru olup olmadığını görmekti.
Bir diğer eski âdet de kayınvalidenin gelin için hamam takımı yaptırması idi. Bu bohçaya gelin için hazırlanmış sabun, kese, peştamal, hamam tası, havlular, terlikler, kokular ve ailenin maddi gücüne göre gelin ve ailesi için çeşitli hediyeler konurdu.
İki aile kadınlarının yemekler ve şarkılar eşliğinde kaynaşmalarını da amaçlayan bu gelenek, günümüzde ise tamamen eğlenmek için gerçekleştiriliyor.
Çalsın sazlar, oynasın kızlar
Günümüzde gelin hamamı, düğünden en az birkaç gün önce yapılan organizasyonlarla eğlencenin yanı sıra arınma, dinlenme ve çeşitli bakımları da içeriyor. Gelin hamamı son yıllarda kına organizasyonları ile birleşerek hem düğün stresini atmaya hem de sazlı sözlü kına törenini farklı bir ambiyansta gerçekleştirmeye de imkân tanıyor. Kız tarafının misafirlere hamamda kullanılabilecekleri kokulu sabun, hamam tası veya küçük şampuan gibi hediyeler sunması da yeni gelin hamamı trendlerinin başında geliyor.